Gluten którego źródłem są głównie produkty zawierające mąkę z pszenicy ma ostatnimi czasy złą prasę. Przypisuje się mu wiele schorzeń na gruncie trawiennym.
Okazuje się, że dolegliwości gastryczneprzypisywane właśnie spożyciu glutenu, tak naprawdę mogą być spowodowane przez fruktany-takie dane podaje naukowe pismo GASTROENTEROLOGY
Przeprowadzone na uniwersytetach w Oslo i Monash badania wskazują innego winnego niż osławiony gluten, mianowicie za wzdęcia należy w wielu przypadkach obarczyć fruktan. Mimo to moda na produkty bezglutenowe kwitnie, a w sklepach jest coraz więcej gotowej alternatywy.
Wydawało by się że większej części polulacji dotyczy problem, jednak około 13% z nas po spożyciu produktów zawierających gluten doświadcza wzdęć.
Co to są te FRUKTANY?
Są to krótkołańcuchowe węglowodany pochodzące z roślin i zawierające fruktozę.
Znajdziemy je w czosnku, cebuli i między innymi pszenicy.
W badaniu wzięły udział osoby, które same stwierdziły u siebie nietolerancję glutenu (nie były to osoby chore na celiakię), badana grupa to niemal 60 osób. Uczestników podzielono na 3 grupy i wręczono batony zawierające placebo (czyli bez glutenu i bez fruktanu), zawierające gluten i te zawierające fruktan. Przez kilka tygodni badana grupa obserwowała reakcję organizmu i objawy jakie wystąpiły.
Podsumowując otrzymane dane naukowcy stwierdzili, że wzdęcia najczęściej występowały u osób po spożyciu batonów z fruktanami. Badacze podkreślili, że dieta bezglutenowa może zwiększać ryzyko zachorowania na cukrzyce typu 2, czyli insulinoniezależną. źródło http://www.pap.pl/