Szabelski Piekarnia-Cukiernia

O firmie

17
11.17

Październik smakuje dynią

Miesiąc październik smakuje DYNIĄ! I tak będzie u nas! Przez cały miesiąc! Czy wiesz, że masz w zasięgu ręki warzywo o bardzo wielu właściwościach leczniczych? Jest niezwykle zdrowe, tanie, dostępne (zwłaszcza w okresie jesiennym) i niestety niedocenione. Pomaga np. w walce z cukrzycą, nowotworami, nadciśnieniu i chorobach serca. Zapraszamy do naszych sklepów!

Czy wiesz, że masz w zasięgu ręki warzywo o bardzo wielu właściwościach leczniczych? Jest niezwykle zdrowe, tanie, dostępne ( zwłaszcza w okresie jesiennym) i niestety niedocenione. Pomaga np. w walce z cukrzycą, nowotworami, nadciśnieniu i chorobach serca, chorobach oczu.

Dynia a cukrzyca

Naukowcy z East China Normal University w Szanghaju (Chiny) odkryli, że substancja, która znajduje się w wyciągu z miąższu dyni figolistnej – D-chiro-inozytol – może zastąpić insulinę. Stymuluje ona regenerację komórek trzustkowych beta u szczurów z cukrzycą i reguluje aktywność insuliny. Podniesienie poziomu insuliny we krwi prowadzi do obniżenia poziomu cukru. Według naukowców ekstrakt z dyni może nie tylko działać profilaktycznie u osób o podwyższonym ryzyku zachorowania na cukrzycę insulinozależną, ale również ograniczać w znacznym stopniu zapotrzebowani na insulinę osób już chorych. Dynia może zapobiegać nowotworom. Dynia jest bogata w beta-karoten – pomarańczowy, czerwony i żółty barwnik roślinny a także substancja o właściwościach leczniczych. Beta-karoten jest przeciwutleniaczem, co oznacza, że hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne, a co za tym idzie – może zapobiegać rozwojowi chorób nowotworowych. Badania wykazały, że częste spożywanie dyni zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu żołądka, raka piersi, raka płuc i raka jelita grubego.

Dynia na nadciśnienie i choroby serca

Beta-karoten obniża poziom złego cholesterolu. Tym samym zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolowych w ścianach tętnic, a co za tym idzie – zapobiega miażdżycy, a dalej chorobom serca, takim jak zawał czy udar mózgu. Poza tym dynia reguluje poziom ciśnienia tętniczego.

Dynia w profilaktyce zwyrodnienia plamki żółtej (AMD)

Zawarty w dyni beta-karoten zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku, zwłaszcza o zmierzchu. Witamina A, w którą jest przekształcany beta-karoten w organizmie człowieka, jest składnikiem barwnika wzrokowego występującego w siatkówce oka, pozwalającego widzieć w półmroku. Ponadto beta-karoten zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, która jest główną przyczyną utraty wzroku w starszym wieku. Udowodniono również, że może hamować rozwój kseroftalmii (zespół suchego oka) oraz zapobiegać uszkodzeniu soczewki i powstaniu zaćmy. Miąższ dyni działa przeciwwymiotnie – jest dobry dla kobiet w ciąży. Pestki dyni pomagają zwalczyć chorobę lokomocyjną.

Dynia na problemy z prostatą

Współczesna fototerapia poleca stosowanie dyni przy problemach z prostatą. Według medycyny ludowej, nasiona dyni wpływają na zmniejszenie powiększonej prostaty. Dynia poprawia sprawność seksualną oraz żywotność plemników.

Dynia na odchudzanie

Dynia jest niskokaloryczna (10 dag to 26 kcal) i dostarcza błonnika pokarmowego, dlatego pomaga w odchudzaniu. Poza tym sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn i ma właściwości odkwaszające. Bardzo często to właśnie zakwaszenie jest przyczyną nadwagi czy otyłości. Jak jeść dynię? Dynia jest świetna jako składnik deserów,zup , w gulaszach i sosach do makaronu. Jest też pyszna jako podstawa ciast, ciasteczek, placków oraz pieczywa.

Zobacz również